BLEEKNEUSJES / Stichting Mediaridders en Karavaan & Artiance

Bleekneusjes_Karavaan-1030x773.jpeg

Voorstelling Kunstbaken Festival 2018

 

Ze hadden me helemaal niets gezegd en mijn koffer stond al klaar. Ik kreeg een briefje om en moest met een vreemde mevrouw mee. Met de trein. Overstappen op een groot station in een trein met nog meer kinderen. 
Ik was nog nooit zo ver van huis geweest.

Herinneringen van oud-bleekneusjes, kinderverzorgsters, vluchtelingen en Adriaan van Dis vormen de basis voor Bleekneusjes. Een voorstelling vanuit de Werkteatertraditie. Waar journalistiek onderzoek, improvisatie van de makers en samenwerken centraal staan. Een voorstelling van Hans Man in 't Veld, Koen Jantzen, Jasmijn Snoijink en Marlies Bosmans in samenwerking met een groep jonge getalenteerde theatermakers en tekstbijdragen van onder anderen Adriaan van Dis. 

Een verhaal over anders zijn. Bij een groep willen horen. Over je ontheemd voelen en heimwee. Over de tussentijd en de tijd die voorbij gaat.

Bleekneusjes is een theatrale wandeling door het landschap en de tijd. Een muzikale voorstelling rond koloniehuizen. 

'Bleekneusjes' brengt de bijzondere geschiedenis van de koloniehuizen tot leven. Een geschiedenis van sociale bewogenheid, verheffing van de lagere klasse, ‘rust, reinheid en regelmaat’ en diepe gevoelens van heimwee in een sterk verzuilde samenleving. 

**** Locatietheater in de beste zin van het woord – Volkskrant, Hein Janssen

**** ‘Waar de blanke top der duinen schittert in de zonnegloed’. Het liedje lijkt wel extra mooi te klinken in het bosrijke duinlandschap van Bergen aan Zee (…) Het publiek wandelt door het prachtige landschap waar verleden en heden elkaar ontmoeten – Telegraaf, Esther Kleuver